top of page

Кой за кого е заплаха?


Вицепрезидентът Маргарита Попова, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева и вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева по време на конференцията "Образование за мир на учителските синдикати на Балканите" източник: сайт на Министерство на образованието и науката.




Това казва за ромите вицепремиерът и министър на образованието на България Меглена Кунева на 25 март 2016 г. Изказването е направено по време на международна конференция "Учителските синдикати на Балканите за мир", организирана от Синдиката на българските учители. Кунева продължава да се връща към темата и през следващите седмици. На 1 април образователният министър посочва като главна причина за отпадането на ромските деца от клас - различния им майчин език. Щом не е български значи пречи. И конституцията, която гарантира правото на децата да учат майчин език в училище и тя пречи. Решението е целодневно да учат български от ранна детска възраст, за да бъдат максимално откъснати от своята среда. Кунева дава пример с националната програма "Училището - територия на учениците", която вече се прилага из страната. Концепцията на програмата е стряскаща. В нея се говори за "ритуализация на училищния живот" и създаването на усещане у детето за "принадлежност към неговото училище", сякаш става дума за някаква секта. Това се постига чрез целодневно обучение в полуинтернатни групи. Казано просто целта не е натрупване на знания, а промиване на мозъци. Подобни мерки е имало и преди. Резултатът е млади хора, които мразят етноса си и се срамуват от родителите си.


Тук възниква един друг важен въпрос. Защо Кунева говори за ромските, но не споменава, нито дума за турските деца? Много от тях също имат проблем с българския - в някои райони на страната българска реч все по-трудно се чува. Образователният министър дава отговора в деня на ромите 8-ми април - 20% от децата в първи клас са от ромски произход.


Как в МОН са преброили ромските първокласници, след като твърдят, че не събират данни за етническия произход на учениците? Едва ли са ги питали как се самоопределят, явно това е ставало по преценка на учителите или директорите, които след това докладват нататък по веригата, докато информацията стигне до министъра.


Независимо от спорните изявления на Кунева никаква реакция не последва от страна на десетките граждански организации, работещи в сферата на образованието и закрилата на детето - нямат време от проекти. А може и всички да са съгласни с образователния министър, че "непригодните" ромски деца са риск за сигурността на България. Дори сдружение "Рома Верситас", което заведе ромски младежи на среща с Кунева на 7 април, не вижда проблем в нейната образователна реформа, а иска възстановяване на диалога с нея. Проектът, изпълняван от сдружението се нарича „Рома Верситас – стъпка напред във формирането на ромския елит в България”. А дали Кунева не пречи на формирането на ромския елит - това е извън проекта.


Големи надежди МОН възлагаше на сдружение "Амалипе", което въведе СИП "Фолклор на етносите - ромски фолклор" в редица училища - фолклорът хем е на всички етноси, хем е на ромите, да не се карат кое на кого е. Ръководителите на организацията изрично са подчертали в инструкциите си към учителите:



Ясно и точно, за да не се обърка някой. "Амалипе" дори създава нови етноси - "миллет" и "рудари" - това са подпгрупи на ромския етнос, но според философите от Търново те не бива да се връщат към ромските си корени. Кипи социално инженерство. Как да не ги обича властта? Въпреки комсомолския плам на "Амалипе", напоследък началниците от МОН не са доволни. Съветникът на Кунева по интеграционните въпроси Калоян Дамянов с тревога сподели пред "Дарик", че броят на децата, посещаващи тези СИП-ове спаднал от 958 през 2011-2012 на 99 ученика през 2014-2015 г. Ромите не си искали фолклора, сигурно това, което им набива в главите "Амалипе" просто не е техния фолклор. Но вместо МОН да търси проблема в "Амалипе", по-лесно е ромските деца и родителите им да бъдат изкарани виновни.


Деян Колев от "Амалипе" и вицепремиерът Ивайло Калфин по време на форума "Европейските фондове: възможности за подкрепа на ромската интеграция" снимка: Велчо Михалев.



Няма съмнение, че "Амалипе" е нужно на правителството. На 8-ми април в столичния хотел "Рамада - Принцес" вицепремиерът Калфин откри конференция за ромите и парите за ромите, в която взе участие и вицепремиерът Дончев. Накрая на конференцията се оказва, че европейски пари за ромите всъщност нямало, а парите били за всички уязвими. Затова не се знаело колко от парите отиват за ромите. Нещо като с ромския фолклор - уж за ромите пък за всички. Интересното е, че Калфин също набляга на предучилищното образование и целодневната форма на обучение.


Какво означава всичко това? Ромската раждаемост и ромските деца стават първостепенен въпрос за политическата класа. Демографската политика вече е приоритет, тя изпреварва всички други национални политики, а интеграционната отдавна я няма. Вместо нея се налага интензивна асимилационна политика в детските градини и училищата, сходна с Възродителния процес. Разликата е, че тогава България беше критикувана от международната общност, а сега такива мерки се посрещат с одобрение от Запада. Философията на тази политика е разкрита от Бойко Борисов в сутрешния блок на bTV през далечната 2008 г.



Следователно при неговото управление пак се преследват целите на Възродителния процес, но сега се използват "правилните" методи, прилага се "мека сила". Успоредно с това се следи обстановката в "смесените райони" и "смесените квартали". На 19 февруари вътрешният министър Бъчварова обяви, че МВР е създало карта на зоните в България, където има риск от етнически конфликт и на органите на МВР там са възложени специфични задачи. Няма как да не прави впечатление, че управляващите вече не се притесняват да говорят за риск от "етнически конфликт" в България, преди всички конфликти бяха социални. Оказва се, че днес такива думи излизат от устата на силовите министри на Бойко Борисов и отново няма адекватна реакция, нито от парламентарната опозиция, нито от гражданското общество.


Да припомним, че през 1985 г. тогавашното държавно ръководство също виждаше в някои групи български граждани заплаха за националната сигурност, отново на прицел бяха детските градини и училищата, фолклора, обичаите, празниците, майчиният език на малцинствата.


Не можеш да интегрираш някого, когото смяташ за заплаха. Затова интеграцията на ромите в България не се състоя, нито през 1985 г., нито през 2005 г., нито през 2015 г., когато в Сараево символично беше сложен краят на Десетилетието на ромското включване.


Около 300 полицаи и жандармеристи блокираха ромския квартал "Изток" в Пазарджик през ноември 2014 г., заради групата на Ахмед Муса, обвинена в разпространяване на радикален ислям. Снимка: Dnes.bg



Сега спокойно може да се назове заплахата и да се предприемат по-енергични мерки. Затова ВМРО предложи мерки срещу демографската "заплаха" на социалния министър Калфин, който е излъчен от партията на Първанов - АБВ. Министрите и депутатите вече не обсъждат "циганската заплаха" само на четири очи, получили са разрешение да говорят публично.


На 9 април, депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност Методи Андреев обяви, че ромското малцинство е най-голямата заплаха за вътрешната сигурност на България.


Той говори за нужда от "много сериозни образователни програми" и "принуда" в духа на мерките предлагани от Кунева, Каракачанов и Калфин. А опасността от ислямски радикализъм се използва като претекст, за да могат българските политици да убедят западните си партньори, че с ромите трябва да се действа твърдо. Щом в имигрантските гета на Белгия има терористи, защо да няма и в ромските гета на България? Поговорката гласи, който търси намира. Определени кръгове считат, че външнополитическата обстановка е благоприятна. Най-накрая изгря звездата и на Ахмед Муса от Пазадржик, след толкова време чакане, та той е бил имам в Чирпан цели 10 години. Сега му дойде времето, за да може МВР, ВМРО и редица преквалифицирани експерти по сигурност като Иван Костов да обявят опасност от радикализиране в ромските гета. Освен с "циганската престъпност" и с "циганската раждаемост", сега държавата трябва да се бори и с "циганския тероризъм", термин, вкаран в употреба от социолога професор Михаил Мирчев още през 2012 г. Ромите пак се оказват привилегировани - цялата държавна машина се занимава с тях.


От март тази година в страната започнаха обучения за директори и учители как да разпознават тероризма. Обученията се ръководят от професор Татяна Дронзина по програма одобрена от Министерство на образованието и науката.


Настъпването на новата ера в българското образование беше гръмко обявено от професор Дронзина в Бургас в края на миналата година: "Борбата с тероризма трябва да започне от училището, то е първата фронтова линия срещу тероризма".


Да му мислят дечицата на фронтовата линия. Професор Дронзина вече е открила признаци за радикализиране сред учениците в цели три области в южна България. Един от признаците бил грубото неподчинение и несъобразяването с правилата в училище. Най-радикализирани били някои от ромските общности казва Дронзина на връх 8-ми април. По тази логика бягството от час и кючека в клас стават форми на опасен екстремизъм и радикализъм. Борбата с него тепърва започва. Министър Кунева се хвали, че поискала по модул "сигурност" правителството да й отпусне 1,5 милиона лева. Вместо в по-качествено и по-достъпно образование ще се инвестира в повече видеокамери, чипове и системи за достъп в училищата. На 13 април Министерският съвет се оказа още по-щедър. Гласувани са 2 милиона лева за предложената от Кунева програма "Достъпно и сигурно училище", а други 2 милиона отиват за програма с интересното име "Без свободен час в училище".


От септември стартира новата учебна година, а дотогава? Това са фактите за процесите, които се развиват в България и които остават слабо анализирани, макар информацията за тях да е публично достъпна. Чрез водещи медии се внушава усещането за заплаха от малцинства, терористи, бежанци. Кой за кого е заплаха? Нека всеки сам си отговори на този въпрос. Отговорът влече след себе си нужда от реакция, реакция на отговорните политически фактори, на гражданските организации, на родителите, на учителите, на всеки гражданин, който иска да остане в България и мисли за нейното бъдеще.





bottom of page