top of page

"Neve Lumija": На 8-ми април търсим "Нови светове" с Анита Кристи

Днес е 8-ми април. На този ден трябва да си спомним защо умряха толкова много роми, но също да не забравяме за живите и да помислим за още неродените. Защото, ако не научим уроците на историята тя може да се повтори.


Птицата феникс възкръсва от огъня. За нея се разказва в персийски, гръцки, римски, египетски, китайски, индийски и други легенди. В славянската митология е известна като Жар птица. Фениксът се храни с утринната роса и не може да изчезне, той изгаря и се ражда отново от собствената си пепел на определени цикли от време. Фениксът е символ на възкресението (прераждането), безсмъртието, живота след смъртта, триумфа над бедствията, на новото начало, на божественото и любовта.

От пепелищата на "Аушвиц", от бойните полета на Втората световна война, ромският дух се възражда за нов живот като птица феникс. Четиридесет и пет години отминаха от онзи Осми април, на който група роми в градчето Орпингтън, край Лондон, се събират, за да сложат ново начало, за да можем ние днес да кажем - роми сме (roma sam), имаме ромско знаме, ромски химн, но което е по-важното носим онова неповторимо чувство, че сме част от едно световно семейство, което говори на един език и има една култура. Който, както и да се опитва да разделя ромите по вяра, по диалект, по цвят на кожата, има един фактор, който винаги ще ни обединява. Това е специфичната омраза, която надживя феодализма, капитализма и социализма, Византийската, Османската и Руската империя, че и Съветския съюз и Третия Райх. Омразата, наречена в по-ново време антициганизъм, антиромаизъм или още ромофобия (страх от роми). Тя циментира всички пукнатини и свързва в едно професора и неукия, богатия и бедния, известния и никому неизвестния, за да ги превърне в очите на другия, не-рома в "цигани", "gitanos", "zigeunern".


Ромският флаг се вее до знамето на ЕС. Синият цвят символизира небето и свободата, зеленият тревата и земята, а червеното колело е чакрата - колелото на живота и вечното прераждане в хиндуизма и будизма.

След Втората световна война много роми вярват, че е дошъл нов, по-хубав свят за тях, че никога повече няма да преживеят ужасите на геноцида. Разпадането на Югославия и събитията в Косово показаха, че нов геноцид срещу ромите е възможен и то с мълчаливото одобрение на така наречените мироопазващи "сини каски" на ООН. Минаха много години от гражданската война в Югославия и още повече години от последната световна война и ето, че нашите хора отново бягат от граждански войни в Украйна, Сирия и Ирак, а в самия Европейски съюз антиромските настроения избуяват като пламъците на клада за жертвоприношения.


Анита Кристи, снимка: myspace


Днес отново сме изправени пред въпроса накъде да тръгнем? По какъв път? Към какви светове да поемем? Какво ни чака зад хоризонта? Какъв ще е утрешният ни ден? Затова 8-ми април е ден за размисъл, за равносметка, за духовно прераждане, за начертаване на нови пътища. Поради това песента "Neve lumija" (Нови светове) изглежда особено подходяща за 8-ми април. Текстът е на голямата ромска поетеса Сали Ибрахим. Музиката е на ромския композитор и музикант Кирил Ламбов. Изпълнението е на ромската певица Анита Кристи. Дано тази песен насочи мислите ни към един по-добър и по-мирен свят, свят, в който световното ромско семейство ще се сплоти в името на духовното и физическото ни спасение. За да не бъдем повече унижавани и преследвани, и да намерим достойното си място.












bottom of page