top of page

"Амалипе" прави 8-ми април с Калфин: Какво означава това?


Ивайло Калфин - зам. министър-председател на България, министър на труда и социалната политика и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. Снимка: PressTV Казанлък.



След като се срещна с ВМРО на 30 март и обсъди с тях ромската заплаха за националната сигурност, вицепремиерът Калфин ще открие ромска конференция на 8 април, разбираме от сайта на "Амалипе".


Става дума за форума "Европейските фондове: възможности за подкрепа на ромската интеграция", който ще се проведе под патронажа на Ивайло Калфин. Събитието се организира в София от Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" и Институт "Отворено общество" - София. Подробна информация се съдържа тук.


По време на подобен форум за европейските фондове през лятото на 2011 г. в х-л "Шератон" беше организиран първият ромски протест срещу политиката на Европейската комисия и българското правителство. На протеста бяха вдигнати два плаката - "Европа спри да финансираш ромското изключване" (Europe Stop Funding Roma Exclusion) и "Не се ебавайте с 12,000 000 роми". И тогава на власт беше ГЕРБ, и тогава премиер беше Бойко Борисов. В последния момент Борисов се отказа от участие в конференцията. На заместника му Цветанов бяха показани червени картони в знак на неодобрение на провежданата до този момент политика към ромите. Видео от събитието може да бъде видяно тук. Много от присъстващите ромски активисти отказаха да се включат в протеста - някои от страх, други от сребролюбие. Сред отказалите да вдигнат червения картон на Цветанов бе и председателят на "Амалипе" г-н Деян Колев от Велико Търново. Днес, г-н Колев отново е в правителствения, а не в не-правителствения отбор. Това поведение представлява рецидив. Кой всъщност е той и каква политика провежда?


Роми показват червен картон на вицепремиера Цветанов, 21.06.2011 г. Снимка: Деси Веселинова/Труд.


Ромски фолклор без ромски език


Г-н Колев се прочу с екзотичната си идея ромските деца да сурвакат българските министри на Васильовден. Всъщност идеята не е негова, тя е от времето на другаря Тодор Живков. Тази практика продължава седма година в България и в нея са включени стотици деца, въпреки протестите от страна на отделни роми, че тя няма нищо общо с техните традиции, защото Банго Васил е семеен празник. Това е само един пример за странната политика, провеждана от "Амалипе", която през последните години се радва на щедро финансиране и протекции от българските власти, чуждите посолства и международните донори. Според концепцията на "Амалипе" за ромския фолклор, изучаването му в училище се свежда до три цели: първо привличане и задържане на ромските деца в училище, второ формиране на етническа толерантност и трето въвеждане на мултикултурни елементи в учебната програма.


Пернишки деца сурвакат Тодор Живков в Бояна. Всяка година е бил избиран някой окръжен град, чиито най-талантливи деца да сурвакат първия партиен и държавен ръководител и членовете на Политбюро на БКП. Снимкa: http://rumiborisova.blogspot.co.uk/.



Изучаването на майчин ромски език не фигурира сред целите на "Амалипе". Според тях календарните празници са по-важни, защото "като цяло ромските празници съвпадат с българските календарни народни празници (дори при ромите-мюсюлмани)". Следователно за тях е важно онова, което съвпада, а ромският език не съвпада с българския. Значи ромският език отпада и остава само фолклорът, който бил почти еднакъв, даже и при мюсюлманите. Банго Васи, Хъдърлез, Байрам в представите на семейство Колеви са почти български народни празници, в това трябва да повярват и децата. Логиката е като в поговорката "що е шопско все е хубаво". Провеждането на такава отговорна държавна политика от едно НПО изисква добра школовка, каквато г-н Колев несъмнено има. Като философ той прекрасно осъзнава, че езикът е основният елемент от идентичността на всеки етнос. Затова българското външно министерство полага големи усилия българчетата в чужбина да учат български език в неделните училища, а фолклорът е допълващ елемент. "Амалипе" провежда обратната политика към ромските деца - фолклор без език. Пълната подкрепа от страна на централни и местни власти тогава е напълно обяснима, "Амалипе" са от "нашите", но ролята им не свършва дотук.



"Ромският партньор" на всяко правителство


Друга функция на "Амалипе" е да партнира на властта. Българските правителства дълго време бяха критикувани от Брюксел, че нямат ромски партньор, с който да работят. Не е тайна, че повечето ромски организации нямаха капацитет за писане и изпълняване на големи проекти по оперативните програми. Затова намирането на хора с капацитет за усвояване на големи пари беше важно за самите управляващи, заради начина, по който става разпределянето на европейските средства. "Амалипе" запълни тази ниша, а също помогна да бъде написана такава Национална стратегия за интеграция на ромите, която да отразява най-добре вижданията на техните приятели от правителството ("амалипе" означава приятелство на ромски). Не могат да се отрекат административните и управленческите качества на Деян Колев и Теодора Крумова, които създадоха работещи екипи, ясна структура и добра дисциплина, като в държавната администрация.


На следващо място "Амалипе" доказва приятелството си и в кризисни ситуации. След скандала с изявленията на министър Москов през 2014 г., който нарече ромите скотове и поиска линейките да влизат с жандармерия в махалите, в министерството на здравеопазването по спешност бяха привикани близките до властта организации, начело с "Амалипе". Тяхната роля беше да "нормализират" отношенията със здравния министър, който се оказа техен донор по „Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария”. Когато Ивайло Калфин открито залита към ВМРО, отново се налага намеса на верните про-правителствени организации, които да излъскат имиджа му. Калфин, разбира се, беше сурвакан от "Амалипе" на 15.01.2016 г., а Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" гарантира вечната и неделима дружба между МТСП и "Амалипе". Като добавим и факта, че Калфин е председател на Националния съвет по етническите и интеграционните въпроси картината придобива почти завършен вид. Тук не се спираме на отношенията на "Амалипе" с други министерства и с някои донори, които са не по-малко интересни.


Ученици от СОУ „Отец Паисий“, село Медковец, заедно с вицепремиера Калфин и представителката на "Амалипе" Теодора Крумова., 15.01.2016. Снимка: сайта на Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси.


Как да ги интегрираме?


За да си обясним защо "Амалипе" провежда такава политика отново на помощ ни идва ВМРО. През далечната 2010 г., тогавашният зам. председател на ВМРО Костадин Костадинов казва следното пред сайта Всекиден: "Какъв ромски активист е Деян Колев? Та той е българин от Попово... Откъде накъде един човек, който не е от тази общност, говори от нейно име?! Та той е българин, по дяволите". Поводът за интервюто е отново демографската криза. Всеки има право да се самоопределя, както реши, но патриотът Костадинов не е съгласен. Според него само човек, който се е родил в дадена общност може да говори от нейно име. Ами ако всички решат, че са цигани кой ще остане във ВМРО?


Разбира се, ние ромите сме широко скроени, затова ни е все едно какъв е Деян или Цветелин, какво казват от наше име или какво правят. Ние гледаме в джоба, гледаме кой колко дава, гледаме кой е с властта и затова положението в гражданския и политическия сектор е също толкова плачевно, колкото и във всяко гето, където човекът с най-скъпата кола, с най-голямата къща и с най-дебелите ланци е най-уважаван. За хората с това мислене ромският химн не е "Джелем, джелем", а "Милионерче" (имаш ли парички, даваш ги на всички).


И точно, защото ние ромите сме най-големите привърженици на интеграцията трябва да дадем шанс на г-н Деян Колев. Ако той е ром ще направи така, че Калфин да не открива конференцията на 8 април. Калфин трябва да бъде сложен на мястото му точно, заради високия пост, който заема, той трябва да разбере, че има проблем. Другият съ-организатор на събитието е българското "Отворено общество", но нито г-н Георги Стойчев, нито г-н Боян Захариев, досега са предявявали претенции да станат роми. Това е изпитание за ромите Деян Колев и Теодора Крумова, които обичат да позират за снимки с ромското знаме. Сега е моментът да покажат какво означава това знаме за тях.


Теодора Крумова позира с ромското знаме. Снимка: http://romaeducation.com/bg/.

Що се отнася до ромските активисти поканени на конференцията под патронажа на Калфин, който няма нищо против идеите на ВМРО за решаване на "циганския въпрос", то те трябва да се запитат останала ли им е някаква съвест. Докога ще продължават да легитимират с присъствието си такива форуми? Изобщо нещо ромско има ли в тях или всичко вече е бизнес, проекти и далавери? А може пък тези, които отиват да са от ВМРО, а може да са роми под прикритие, кой знае, светът се обърка, вече не знаем кой кой е. И Хитлер да дойде и за неговата конференция ще се намерят готови за включване роми. Може би в това е най-големият проблем и над него трябва да работи "Амалипе", ако иска наистина да помогне на ромите.


bottom of page