top of page

Време е за ромска демокрация: ромите трябва да гласуват за свои представители


Гратан Пъксън е един от пионерите на световното ромско движение. През 1971 г. той е сред организаторите на Първия Световен ромски конгрес в градчето Орпингтън край Лондон във Великобритания. На този конгрес са приети знамето и химна на ромите. Въпреки че е на преклонна възраст, Пъксън продължава да работи за ромската кауза от дома си във Великобритания. Поради болестта си не може да пътува, но много млади хора могат само да му завидят за положителната енергия и вярата, която притежава.




След като предложението за така необходимия демократичен преход се разпространи в средите на ромското движение, много активисти се включиха в дебата и допринесоха със свои идеи. С някои разговаряхме в скайп, други коментираха или просто натиснаха „like” във фейсбук. Повече от сто души участваха в този процес.


Явно, все повече хора започват да осъзнават нуждата от легитимност, която може да се постигне само чрез истинска демократичност, отчетност и прозрачност в ромското движение. Но колко души наистина го разбират? Каква е възможността, която се открива пред нас? Отговорът трябва да дойде от Десетия световен ромски конгрес в Скопие, който ще бъде открит на 18 март тази година.


Конгресът ще обсъди резолюция за създаване на една независима комисия. Какво ще прави тази комисия? Тя ще има за задача да проучи всички практически, технически и политически въпроси свързани с идеята ромите да могат да гласуват електронно за свои представители. Тя ще предложи доклад с препоръки. Какво ще стане след това, зависи от активистите, които искат демократична промяна в ромското движение. Те ще трябва да включат в този процес колкото се може повече хора, колкото се може по-бързо.


Апел за демократично пробуждане


Ромското движение днес е в криза. Анти-циганският расизъм расте все по-заплашително, докато организациите ни остават болезнено разделени. Въпреки това, универсално признатите ромски флаг и химн продължават да вдъхновяват и новите поколения активисти с нова страст търсят своя път напред.


Има нещо, което никой не може да отрече в сегашната ситуация - мнозинството от ромите не участват в политическите процеси.


Толкова много хора са държани извън политическата арена, заради липса на възможност или липса на интерес. Накратко, държани са настрани от взимането на важните решения, както в ромското движение, така и в страните, в които живеят.


Не бива да позволяваме положението да се влошава. Нужни са спешни мерки. Нужна е реформа чрез демократичен преход.


Ние вярваме, че ако се въведе гласуване за ромски представители, чрез модерните технологии, това ще доведе до съществено подобрение.


Това ще позволи на ромите по света да вземат участие в гражданското движение и да заговорят с общ глас.

  • Създаването на глобален ромски електорат ще окуражи единството на ромите

  • Избирателната кампания ще бъде едно състезание на идеи за бъдещето

  • Избраните представители ще имат по-голяма легитимност

По такъв демократичен начин ще се постигне отчетност и прозрачност, а също ще се засили легитимността в ромското движение. С нарастването на броя на избирателите ще се създаде един ромски национален мандат, символ на колективната сила и на колективната воля на ромите.


Това е преход към представителна демокрация за излъчване на лидерство с ясен мандат


Също така това е преход и към участие на местно ниво във всяка сфера на живота. Ние трябва да увеличим електоралната си сила навсякъде и това е един инструмент, с който можем да постигнем реален и измерим прогрес.


Ролята на конгреса в Скопие


Като първа стъпка, делегатите на извънредния Десети конгрес на Международния ромски съюз, който ще се състои на 18 март в Скопие, Македония, ще бъдат призовани да подкрепят създаването на Комисия за демократичен преход. Задачата на тази комисия ще бъде да изготви доклад за възможностите, които предоставя системата за електронно гласуване. След като бъде създадена една такава общодостъпна система за гласуване, тя ще бъде използвана на изборите за делегати на Единадесетия конгрес на Международния ромски съюз през 2020 г. Този конгрес трябва да бъде едно отворено, напълно демократично и обединяващо събитие.




bottom of page