top of page

Какво каза Сварадж за ромите? Пълната реч на министъра на външните работи на Индия от 12.02.2016 г.


Речта на министъра на външните работи на Индия, г-жа Сушма Сварадж, произнесена на ромска конференция в Делхи, беше публикувана на сайта на индийското външно министерство на същия ден - 12.02.2016 г. Основните индийски медии отразиха новината, но в Европа тя се забави. Едва след като ТАСС (руската държвна информационна агенция) публикува статия по въпроса на 29.02.2016 г., българските медии също започнаха да пишат по темата, позовавайки се на ТАСС. Информацията пътува от Индия до България две седмици и когато пристигна в България тя вече не беше новина. Много от заглавията, които се появиха в медиите са подвеждащи или неточни. Сега всеки ще има възможността сам да прочете какво каза Сушма Сварадж и сам да разтълкува думите й.



Господин президент на Световната ромска организация – Йован Дамянович,

Господин президент на ICCR – Шри Локеш Чандраджи,

Господин президент на ARSP – Шри Шашанкджи,

Господин генерален директор на ICCR – Шри Раджасекар,

Уважаеми гости,

Дами и господа,



С голямо удоволствие ви приветствам на тържественото откриване на Междунардната ромска конференция и културния фестивал. Благодаря и на организаторите – ICCR и ARSP за свикването на тази конференция.


Приятно съвпадение е, че ромската конференция се открива на празника „басант панчами”, който бележи настъпването на Новата година в Индия, а също така е и пролетен фестивал. Този ден е от голямо значение, на него се отбелязва и годишнината от рождението на Махараши Даянанд Сарасвати, основателят на Ария Самадж. Неговият живот и неговото наследство продължават да ни вдъхновяват.


Много се радвам да посрещна ромските делегати. Вие сте децата на Индия, мигрирали и живели при трудни обстоятелства, в чужди страни, в продължение на векове. Въпреки това вие сте запазили индийската си идентичност. Тази голяма двадесет милионна общност, разпръсната в повече от тридесет страни в Западна Азия, Европа, Америка и Австралия е доказателство за уникалната ви способност да се адаптирате към чужди култури. Вие давате пример за мирно съжителство с другите, независимо от неблагоприятните условия при които сте живели, затова вие наистина сте първите знаменосци на индийската култура извън Индия. Ние, в Индия, се гордеем с вас. Вашата „baro than” (голяма страна) Индия още веднъж ви приветства с широко отворено сърце.


Приятели,


Връзките между Индия и ромската общност се базират на традиционната индийска ценностна система и съществуват от вековете. Много ромски учени и историци, които са се интересували от своя произход, са вярвали, че корените им са в Индия. Счита се, че ромите са потомци на номадски групи в Индия, които традиционно са се занимавали с ковачество.


Съществуват сигурни сведения за миграция на роми от Индия на запад през V-ти век. Някои автори твърдят, че първата миграционна вълна е потеглила заедно с Александър (Македонски), който включил в антуража си индийски ковачи. Те умеели да топят метал и да коват оръжия за армията.


Фактът, че ромската общност е успяла да се сдобие със свой термин в чуждите езици и да намери ниша в чуждите общества е свързан с процеса на социо-културно разпръскване сред другите народи, което е продължило векове. Ромите са познати под различни имена в различните страни, като „zigeuner” в Германия, “tsiganes” или “manus” във Франция, “tatara” в Швеция, “gitano” в Испания, “tshingan” в Турция и Гърция. Те са наричани „циган” в Русия, България и Румъния, и “Gipsies” във Великобритания. Определянето на времето на проникване на тези наименования в съответните езици ще ни позволи да определим и времето на пристигане на ромите в тези страни.

Днес, броят на ромите в страните, в които са мигрирали, е сериозен. Например в източноевропейските страни, като Румъния и България, ромите съставляват 12% от населението. Други европейски страни със значителен брой ромско население са Русия, Словакия, Унгария, Сърбия, Испания и Франция. Ромите наброяват около 2,75 милиона в Турция. Въпреки че мнозинството живее в Европа, роми има на почти всички континенти, включително около 1 милион в САЩ и приблизително 800 хиляди в Бразилия.


Интересно е как една общност, мигрирала във времена на войни, се е адаптирала към културата на държавата, в която се е установила. Ромската сага е позната на човешката история, заради жертвите, които ромите са дали. Приблизително 2 милиона роми са избити през Европейската война. Приносът на ромите не е ограничен само до изработването на оръжия и участието във войни. Те са допринесли много повече за страните, в които са се заселили. Ромите са допринесли и в сферата на изкуството, науката и спорта, а също и в областта на политиката. Роми са обучавали принцовете в страни като Полша и Латвия в овладяване на различни военни техники.

Ромската общност е дала своя уникален принос за обществото в различни области, утвърждавайки идентичността си. Тя е дала на света прочути художници като Пабло Пикасо и Антонио Соларио, известния комедиант Сър Чарли Чаплин, испанската фламенко танцьорка и художничка Микаела Флорес Амая, румънския тенисист Илие Нъстасе и унгарския цигулар Янош Бихари. Списъкът на видните роми също включва гръцката писателка Костула Гликерия, актьора Юл Бринър, певеца Елвис Пресли, носителя на две награди „Оскар” Сър Майкъл Кейн и Боб Хоскинс.


Ние, индийците се гордеем с това, което сте постигнали и името, което сте си създали на местно и международно ниво. Това е важно за нас, защото ромската адаптивност, приспособяването към различните народи, сред които сте разпръснати и постиженията ви са свързани с индийската ценностна система. За нея са характерни мирното съжителство, уважението към културата на другите и стремежа към прогрес. Ромите са запазили индийските традиции сред народи, които не са знаели нищо за Индия, за нейната култура и традиции, следователно ромите са запазили една индийска идентичност. Това е забележителен пример как една общност може да съхрани уникалната си идентичност, дори когато живее сред мнозинство с чужда култура.


Културното наследство на ромската общност, което отразява традициите на древна Индия, е обект на изследване от години. Като външен министър на Индия, аз искам да поздравя всички онези учени, които възстановиха истината за забравената история на ромите и за тяхната връзка с Индия. Това дело трябва да бъде продължено чрез провеждане на по-задълбочени проучвания. Ценното наследство на ромската общност и нейната връзка с Индия трябва да бъдат внимателно съхранявани и документирани. Изследователската работа трябва да продължи с нова сила.

В този контекст, искам да напомня, че една голяма международна ромска конференция беше организирана през февруари 2001 г. от Международната изследователска организация, Фондация „Моди” и нашето министерство на културата. Конференцията беше посетена от 33 ромски учени и представители от 12 страни. Те се срещнаха с тогавашния индийски премиер Шри Атал Бихари Ваджпаи. По време на тази среща Атал Бихари Ваджпаи каза, цитирам:


„Убеждението, че ромите някога са живели в Северна Индия и продължават да демонстрират различни сходства в обичаите и нравите си с културното наследство на Индия и нейния народ, предоставя възможност за изключително интересно изследване в сферата на човешкото развитие и миграцията от една част на света към друга част. Такова изследване би било забележително, като се има предвид, че тези древни миграции са обхванали земното кълбо.”


Край на цитата. Трябва да кажа, че неговите идеи са все още актуални и конференция като тази дава нужния тласък за провеждане на по-нататъшни изследвания в тази забележителна област.

Приятели,


Целта на тази конференция е в унисон с нашия многовековен мироглед за света „Васудайва Кутумбакам”, което означава, че светът е едно семейство. Индия не е просто меркантилна нация, преследваща само материални цели, тя е цивилизация на ценности, която има визия, и която промотира хармония. Ние изпитваме естествена близост и загриженост към хората от индийски произход и тяхното благоденствие.

Сигурна съм, че тази конференция ще повиши вниманието към ромите в глобален план и ще допринесе за постигането на тази цел. Аз съм уверена, че дискусиите по време на конференцията ще дадат нужните насоки за развитие на образователни и научни структури и ще помогнат за намиране на решения на проблемите пред които е изправена ромската общност по света. Тази конференция ще повиши съзнанието за индийския произход на ромите, тя ще привлече вниманието към ромските изследвания и към богатата литература за ромите, съществуваща в Индия.


Мои ромски братя и сестри, Индия днес просперира и се развива с бърза скорост. Ние бихме искали да ви уверим в нашата трайна и щедра подкрепа към нашите братя и сестри. Също така, ние приканваме всички вас да допринесете за развитието на майка Индия и да бъдете активни партньори в това благородно и вълнуващо начинание.


Пожелавам голям успех на конференцията.


Благодаря ви. ”Jai Hind” (Да живее Индия).





bottom of page