top of page

Гърмен - символ на ромската орисия в България


Филмът на Кремена Будинова за ситуацията в Гърмен разкрива нещо, за което не се говори в българските медии - стотици училища в България, оцеляват благодарение на ромските деца. Това е причина и за увеличаването на неграмотността, защото задържането на учениците в клас става по-важно от качеството на образователните услуги. При избухването на конфликт, като този в Гърмен, изведнъж истината излиза наяве - учителите не могат да формират паралелки и тяхното собствено бъдеще е поставено под въпрос. Няма ученици - няма заплати. А няма ученици, защото ромските родители се страхуват за сигурността на децата си. Когато безопасността и сигурността на ромите в България не са гарантирани, заетостта и образованието остават на заден план и всички приети до момента стратегии за интеграция се обезсмислят. Приоритет номер едно за ромите става физическото им оцеляване в условията на враждебна обществена, медийна, икономическа и политическа среда.


"Като няма транспорт да ги кара и да ги връща, аз никой път няма да ги пусна, дори детските да ми спрат, пак няма да ги пусна. Разбираш ли ме, щото не съм сигурна. Сигурна съм, че в училището ще са с Вас, но за навънка не знам".

Майка на ромски ученик към учителка, по време на протестите в Гърмен

"Ако не се върнат, проблемът за училището съществува, защото както Ви казах те са повече от 50%, 57% са, според последните изчисления. Това означава, че паралелките ще бъдат полупразни и трудно ще ни бъде да формираме самостоятелни паралелки."

Стоян Стругов, директор на СОУ "Кирил и Методий", с. Гърмен

"Надяваме се, че с времето напрежението ще се уталожи и септември месец ще се върнат пак в училище. Това е нашето най-искрено желание, да дойдат отново тук".


Преподавателка по български език и литература в СОУ "Кирил и Методий", с. Гърмен


Към филма

bottom of page