top of page

16 МАЙ - ДЕН НА РОМСКАТА СЪПРОТИВА


В нощта на 16-ти май 1944 г. около 6000 роми – мъже, жени и деца – възстават срещу нацистите в концентрационния лагер Аушвиц в Южна Полша. Когато германските войници влизат в така наречения „Цигански лагер“, за да отведат ромите към газовите камери, те не очакват съпротива. За тяхна огромна изненада ромите ги посрещат с чукове, кирки, лопати и други подръчни средства, а на входовете на бараките им са издигнати барикади.


Започва кървава и неравна битка, която продължава няколко часа. Германските войници отстъпват. Те не са подготвени за такава яростна съпротива и се страхуват, че мълвата за бунта може да подпали и другите блокове с концлагеристи в лагера. Много роми умират в боя, но нито един човек от „Циганския лагер“ не е отведен в газовите камери през този ден. Германците решават, че е по-добре да оставят ромите да умрат от глад, вместо да дават нови жертви.


От 23-ти до 25-ти май нацистите разделят концлагеристите и ги изпращат в различни лагери, за да ги отслабят. В „Циганския лагер“ в Аушвиц са оставени по-малко от 3000 души, предимно деца и старци. На 2-ри срещу 3-ти август 1944 г., последните концлагеристи роми в Аушвиц се опитват за пореден път да отблъснат немските войници, но накрая съпротивата им е сломена и намират смъртта си в газовите камери.


През ноември 2006 г. бивши концлагеристи организират възпоменателна среща в Нойенгам, Германия. Те решават датата 16-ти май да се отбелязва като „Ден на ромската съпротива“, за да не бъде забравен никога подвигът на ромите от Аушвиц, защото той може да послужи като урок за бъдещите поколения.


Loki te ovel lengi phuv.

bottom of page