top of page

ЗАБРАВЕНИТЕ ГЕРОИ В ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА


Плакат от експозицията "Циганската трагедия" на Н. Бессонов в театър "Ромен", Москва.

На 9-ти май светът отбелязва победата над фашизма и края на Втората световна война. Този ден е повод да си спомним за ромите, които освобождаваха Европа от нацистката окупация с оръжие в ръка. Докато хиляди цигани на запад са затворени в концентрационни лагери, хиляди техни събратя на изток воюват срещу нацистите в редовете на съветската армия или в партизанските отряди. Историкът Николай Бессонов е събрал в книга материали за живота на тези забравени герои през войната. Книгата „Циганската трагедия 1941-1945” (2010), том II "Въоръженият отпор", Николай Бессонов посвещава "на страданията и подвига на циганския народ в годините на Отечествената война”.


Сред тези забравени герои са Джемил Сеитович Джелакаев, Александър Иванович Бауров, Василий Иванович Добротворский, Семьон Иванович Хархалуп, Иван Иванович Сидорец, Степан Андреевич Орлов, Хол Холикович Назаров, Григорий Михайлович Чекуленко, Иван Иванович Тумашевич и хиляди други.



Джемил Джелакаев

Джемил Сеитович Джелакаев напуска родния си Крим и се записва доброволец в армията при отбраната на Москва. След войната става актьор в Московския държавен театър „Ромен” и родоначалник на известната артистична фамилия Джелакаеви.


Александър Бауров

Александър Иванович Бауров става доброволец в съветската армия при блокадата на Ленинград. Заради техническото си образование заема командни длъжности във войската. След войната остава 3 години в Германия и изучава немските ракетни технологии. По-късно инженер подполковник Бауров участва в създаването на първите балистични съветски ракети на полигона в Капустин Яр, Астраханска област.


Легендарният летец и командир на ескадрила Семьон Иванович Хархалуп от Молдова е наричан в 55-ти авиационен полк "Железния човек". Той умира във въздушна битка в утрото на 29 юни 1942 г., а на мястото, където пада самолетът му в негова чест е издигнат паметник.


Узбекският циганин Хол Холикович Назаров воюва на украинския фронт. В деня на победата частта му вече се намира в Прага. Той успява да плени цяла немска рота от 89 души. След войната става учител по история и защитава докторска дисертация върху историята на циганите люли в Централна Азия.


Държавният цигански театър "Ромен" в Москва се включва активно в подпомагане на съветската армия чрез събиране на помощи за фронта и чрез изнасяне на пиеси пред войниците за повдигане на бойния им дух. Много актьори влизат в армията, което застрашава съществуването на театъра през войната.


Сцена от спектакъла „На брега на Днестър” на Московския държавен театър „Ромен”. Пиесата пресъздава борбата на циганите партизани срещу фашистите. За първи път е поставена на 23 февруари 1942 г. След това е играна общо 32 пъти. Сценарист е големият ромски писател, драматург и преводач Иван Ром-Лебедев.



От 27 април до 30 май 2015 г. в сградата на театър "Ромен" в Москва е изложена експозиция на тема "Циганската трагедия". Организатори на събитието са Роман Грохолский, Иван Бариев и РОО "Совет цыган в городе Москве". Автор на експозицията е Николай Бессонов.

Седемдесет години след края на най-жестоката война в човешката история из Европа отново броди призракът на фашизма. В Европа отново се води война. В Европа отново има държави, в които неонацисти се готвят да вземат властта чрез демократични избори, така, както дойдоха на власт първия път. Във всички случаи 12 милиона европейски роми имат основания да се притесняват за бъдещето си. Особено ако не са разбрали уроците от миналото.





bottom of page